Skrevet av KPK i kategorien Kristenliv · Sist oppdatert 12/08/2020 14:57

Undersøkelse:

Unge vil leve ut troen i praksis

Millennials og Generasjon Z er ifølge den internasjonale undersøkelsen ofte engasjert i saker som opptar dem og forventer at kristne lever ut troen i praksis. Her er klimaengasjert ungdom under kirkens markering på Klimabrølet i 2019.

UNGDOM

Det viser en ny studie fra World Vision og Barna Group om verdiene til Millennials og Generasjon Z og deres forhold til trosspørsmål.

Den kristne organisasjonen World Vision har i samarbeid med forskningsfirmaet Barna Group publisert rapporten «The Connected Generation», om Millennials og Generasjon Z.

Den detaljerte studien er basert på en internasjonal publikumsundersøkelse online. Totalt 15 369 respondenter i alderen 18–35 år i 25 land ble kartlagt online på 9 forskjellige språk, forklarer forfatterne.

Den viser ifølge dem «hvilke verdier Millennials, og nå Generasjon Z, tar med seg inn i voksenlivet, hva slags verden de allerede bygger», samt «deres forhold til tro og hvordan de anerkjenner sine egne åndelige behov».

– Påvirker verden

– Gjennom denne viktige og omfattende studien, fant vi ut at unge voksne virkelig er globalt tenkende med et genuint ønske om å gjøre en forskjell, sier Andrew Morley, president og administrerende direktør for World Vision International.

– Men det avdekker også et behov for å tenke nytt om hvordan vi og kirker har forbindelse med og mobiliserer unge voksne. Når vi varig påvirker disse unge voksne, påvirker vi verden, legger han til.

Les også: Disse to forsker på gudstjenester folk vil ha

World Vision og Barna påpeker at «det er den mest uttømmende studien som er publisert om dette emnet […] vi håper å hjelpe kirker og ledere til å sette pris på ungdommers behov, for å nå dem».

– Vi har fått unik innsikt i åndelig utvikling i dag og et vidvinkelperspektiv på de mest presserende spørsmål og bekymringer som Millennials og Gen Z står over – kohorter som det er snakket mye om og som ofte er misforstått, påpeker Barna-president David Kinnaman.

– Funnene vil hjelpe kristne ledere i alle aldre sammen med de fremvoksende generasjoner globalt til å dra nytte av deres unike «tilkoblede» øyeblikk, understreket han.

I følge studien hevder nesten halvparten av de intervjuede på noen måte å være involvert i sakene som angår dem, og 30 prosent driver med en form for frivillighet.

– De er en generasjon som ønsker å sette troen ut i livet. De krever at kirkeledere skal leve sin tro på den måten, sier Ruiz.

Åndelig følsom og tørst

Åndelighet er også viktig for de nye generasjonene. Forskningen fant at mer enn halvparten av de spurte vurderer at religion er «bra for mennesker og samfunn».

For flertallet av de kristne som deltok i studien (73 prosent) er det videre viktig å ha noen i livet til å dele sin opplevelse av tro med.

Når de blir spurt om viktigheten av disippelforhold, er det imidlertid bare 13prosent som mener det er nødvendig.

– Rapporten sier at 20 prosent av unge troende savner å samles sammen med vennene sine. Dette skulle få oss til å tenke at noen av de som gikk til kirken nå er borte, og hvordan vi kan nå dem som forlater eller har forlatt, hvordan de skal følge dem, sier Carabaña.

Les også: Religiøse lever fire år lenger enn ateister

Hun understreker at kirker og ledere burde «snakke med dem, dele de evige budskapene om evangeliet som ikke forandrer seg, men formidle dem med postmoderne termer».

– Disse ungdommene er ikke fremtiden, de er nåtiden. De er allerede ledende i kirker og i viktige posisjoner i samfunnet. Derfor trenger vi denne generasjonen for å bygge en verden av rettferdighet, der Jesu budskap kan leves i praksis. Det er utenkelig å samarbeide med kirkene og ikke ta hensyn til denne generasjonen, konkluderer Ruiz. KPK

Mer om
Kristenliv

LES OGSÅ

Annonse

Er du også en av dem som sliter med plager og vonde muskler?

Tusenvis av nordmenn har nå oppdaget suksessproduktet Polarin, som er spesielt utviklet med tanke på friske og sunne muskler.

15/08/2019 15:22