Skrevet av KPK i kategorien Andakt · Sist oppdatert 08/04/2019 09:19

Andakt:

Sparket i magen

Av Nils-Petter Enstad, Frelsesarmeen

«Velsignet er du blant kvinner, og velsignet er frukten i ditt morsliv»

To kvinner møtes. Det gjør også to ufødte barn. Hver av dem er utsett til helt spesielle oppgaver i Guds rike.

«Noen dager senere dro Maria av sted og skyndte seg opp i fjellbygdene, til den byen i Juda hvor Sakarja bodde. Der gikk hun inn til Elisabet og hilste på henne. Da Elisabet hørte Marias hilsen, sparket barnet i magen hennes. Hun ble fylt av Den hellige ånd og ropte høyt:

«Velsignet er du blant kvinner, og velsignet er frukten i ditt morsliv. Men hvordan kan det skje at min Herres mor kommer til meg? For da lyden av din hilsen nådde øret mitt, sparket barnet i magen min av fryd. Og salig er hun som trodde, for det som Herren har sagt henne, skal gå i oppfyllelse».

Dette er en tekst om noen som møtes. To kvinner; to slektninger, selv om de hører til hver sin generasjon.
Men de har det felles at begge venter barn, og begge barna er utsett til helt spesielle oppgaver i Guds rike.

Elisabeth skulle bli mor til han som i bibelhistorien er kjent som Døperen Johannes, mens Maria ble mor til «mannen fra Nasaret»; han som milliarder av mennesker verden over tror på og bekjenner som verdens Frelser.

Men teksten forteller også om et annet møte – om møtet mellom de to ufødte. «Da lyden av din hilsen nådde øret mitt, sparket barnet i magen min av fryd», sier Elisabeth til Maria.

Det har både vært forsket og spekulert rundt hva et barn kan få med seg mens det ligger i mors mage – kan det høre; kan det oppfatte? Stemmer? Musikk? Skarpe lyder? Kanskje var det bare tilfeldig at den ufødte Johannes «sparket av fryd» da han forsto at den ufødte Jesus var i nærheten?

Eller det var det ikke.

Vi leser bare to ganger om at Jesus og Johannes møtte hverandre. Dagens tekst forteller om det første. Neste gang var begge voksne menn. Johannes sto midt i arbeidet med å forberede at Messias skulle komme. Så møttes de.

Det var Jesus som oppsøkte Johannes, men Johannes kjente ham igjen med det samme. Var det fordi de hadde lekt sammen som gutter? Eller skjedde det samme nå som da mødrene deres møttes den gangen for mange år siden, da Johannes «sparket av fryd» fordi han kjente igjen Jesus.

Da Johannes så ham, utbrøt han: «Der er Guds lam. Det er ham jeg har fortalt dere om.»
Denne søndagens tekst er om to mødre som møtes. De bar begge under hjertet sønner som fikk viktige oppdrag både i Guds rike og menneskehetens historie.

Sparket i magen bekreftet dette.

Mer om
Andakt

LES OGSÅ

Annonse

Er du også en av dem som sliter med plager og vonde muskler?

Tusenvis av nordmenn har nå oppdaget suksessproduktet Polarin, som er spesielt utviklet med tanke på friske og sunne muskler.

15/08/2019 15:22