Skrevet av Jonas Hoff i kategorien Kristenliv · Sist oppdatert 08/08/2019 20:07

Religiøse lever fire år lenger enn ateister

Avholdenhet, meditasjon og sosiale bånd kan alle være en faktor

Bønn, Bibel, vennskap og tro gir deg et lengre liv, viser forskning.

Forskning

Religiøse mennesker lever i gjennomsnitt fire år lenger enn sine agnostiske og ateistiske jevnaldrende, viser ny forskning. Bønn og meditasjon får mye av æren.

Aakademikere fra Ohio University, inkludert førsteamanuensis i psykologi Christian End, studerte mer enn 1500 nekrologer fra hele USA for å finne ut hvordan troen vår påvirker levetiden, skriver nettsavisen The Independent.

Studien, publisert i Social Psychological and Personality Science, viste at i folk som i nekrologen ble beskrevet som religiøse, levde 5,64 år ekstra.

Levealder var fortsatt 3,82 år lenger hos religiøse mennesker når statistikken ble justert i forhold til de i ekteskap og ikke, noe som har vist seg å øke forventet levealder og bidra til bedre helse.

– Vi kan bevise dette!

– Studien gir beviselig grunnlag for å si at det er en sammenheng mellom religiøs deltakelse og hvor lenge en person lever, sier Baldwin Way, medforfatter av studien og førsteamanuensis i psykologi ved Ohio State University til The Independent.

Les også: – Det står langt bedre til med verden enn vi tror!

Hoveddelen av studien brukte mer enn 1000 nekrologer fra aviser i 42 amerikanske delstater. Men en ytterligere analyse av 500 nekrologer fra Des Moines Register, en avis i Iowa, fant at effekten var enda mer tydelig og at religion ble assosiert med hele 6,48 år ekstra i livet – og at å bo i et religiøst område også kan ha en effekt.

Det å være aktiv kristen går ofte hånd i hånd med økt deltakelse i aktiviteter og sosiale grupper, noe som bidrar til å forhindre ensomhet og en stillesittende livsstil – som begge er faktorer som forkorter forventet levealder.

Bønn og meditasjon forlenger livet

– Vi fant derimot ut at frivillighet og engasjement i sosiale organisasjoner bare utgjorde litt under ett år av levetiden som den religiøse tilknytningen ga, sier Laura Wallace, studiens hovedforfatter.

– Dette forklarer derfor kun noe av fordelen med religiøs tilknytning.

Les også: – Blir det egentlig flere aktive kristne?, spør forskere

Forfatterne antydet at den gjenværende levealderen kan være et resultat av at religiøse mennesker hadde større sannsynlighet for å avstå fra alkohol- og narkotika, samt annen atferd som kan påvirke forventet levealder – selv om disse ikke regelmessig ble registrert i nekrologer.

– Det kan også være en fordel med «stressreduserende praksis», som meditasjon, yoga eller bønn, la Dr. Way til.

Mer om
Kristenliv

LES OGSÅ

Annonse

Nå kjøper folk resirkulert IT-utstyr

Leverandøren Refurb.no har toppscore på Trustpilot.

07/03/2020 22:55