Skrevet av Terje Holmedahl i kategorien Lokalt, Positive nyheter · Sist oppdatert 21/06/2019 21:23

Overraskelse – et omvendt A/S

Magne Lunde fikk ideen til Overraskelse.

Nannestad

Aksjeselskapet «Overraskelse» er et omvendt aksjeselskap, der alt som inntjenes blir gitt bort. Midlene brukes til å gi folk en positiv overraskelse og til å spre overraskelsesideen.

Ideen er å overraske med noe positivt i hverdagen, – med noe som vekker undring og ettertanke, og som får mennesker til å oppleve seg sett og verdsatt. Det er et utall måter å overraske på, og hvem som trenger en overraskelse er også svært forskjellig. Derfor har Overraskelse laget en stor idebank med tips til overraskelser.

En bilulykke og enda en krevende operasjon

På nettsiden overraskelse.no leser vi hvordan det hele startet. Magne Lunde, som bor i Nannestad var utsatt for en bilulykke i 1988.

– I april 2004 gjennomgikk jeg den siste av mine mange ansiktsoperasjoner, som en følge av bilulykken jeg ble utsatt for i 1988, forteller han. En bil krysset over i min kjøreretning. Hodeskadene var omfattende med det resultat at jeg ble blind på begge øynene. I likhet med mange av de tidligere operasjonene var inngrepet i april 2004 stort med hele 120 sting i hodet. Smertene var store, og igjen opplevde jeg operasjonen som en kraftig påminnelse om konsekvensene av bilulykken.

«Overraskelsenes Gud»

Noen dager etter operasjonen fant han ro nok til å lese boken: «Guds vilje, den gåtefulle» av Charles Swindoll. Ulykken og konsekvensene av den hadde ført til mange spørsmål og tanker.

– Jeg var på jakt etter bøker som kunne være til hjelp og gi ny mening, sier Magne. – Swindoll beskriver Gud som «overraskelsenes Gud» og understreker at det er mye som ikke kan forklares. Ett av hovedbudskapene i boka er at Gud kan gjøre noe med frykten og bekymringene vi går og bærer på, men mange av de ubesvarte spørsmålene må vi leve med.

– Plutselig ble jeg fylt av en intens frykt, forteller Magne Lunde. Hvor lenge den varte vet jeg ikke, men like plutselig som frykten kom, forsvant den. I stedet ble jeg fylt med en altomsluttende lettelse. Det var akkurat som om Gud på en konkret og håndfast måte ønsket å vise meg hva Han kunne gjøre med frykten og bekymringene. Samtidig opplevde jeg at Gud sådde en tanke i meg: Din oppgave er å overraske andre mennesker på en positiv måte. Med uventede og gode handlinger, som vekker undring og ettertanke. Derfor sto det også klart for meg at sammen med overraskelsene, skulle det følge med et «fullkorn» og et ord til ettertanke.

Arne Bergli, diakon i Nannestad, har vært styremedlem i Overraskelse fra begynnelsen.

Overraskelse A/S etableres

Magne Lunde opplevde at ideen var for stor til at han kunne holde den for seg selv. Han delte den først med en venn og de to tok initiativ til en overraskelsesfest for sine venner. Festen ble starten på «Overraskelse».

En gruppe på sju kamerater ble initiativtakerne. Gruppen som i dag leder «Overraskelse» er, i tillegg til Arild Torgersen og Magne, som inviterte til den første festen, Johan Arnt Nordby, Øyvind Lunde, Svein Arne Bergli, Bjørn Løvstad og Roar Lunde. Høsten 2016 etablerte de aksjeselskapet «Overraskelse», et omvendt og annerledes aksjeselskap, der alt som tjenes inn, gis bort. Midlene brukes til å gi folk positive overraskelser og til å spre overraskelsesideen.

Samarbeid er en sentral ide for «Overraskelse». Spesielt har samarbeidet vært nært med Frelsesarmeen og Kirken i Nannestad. Svein Arne Bergli i ledergruppa er diakon i Kirken i Nannestad. Han har arbeidet med å integrere overraskelsesideen i det diakonale arbeidet i Nannestad.

LES OGSÅ

Annonse

Er du også en av dem som sliter med plager og vonde muskler?

Tusenvis av nordmenn har nå oppdaget suksessproduktet Polarin, som er spesielt utviklet med tanke på friske og sunne muskler.

15/08/2019 15:22