Skrevet av Jonas Hoff i kategorien Lokalt · Sist oppdatert 13/03/2020 23:41

Koronaviruset bringer frem samholdet:

Medmenneskeligheten blomstrer i krisesituasjoner

Mange vil heldigvis hjelpe de som er mest utsatt for smitte.

Norge

Samtidig som landet rammes av unntakstilstand, blomster også dugnadsånden. På Facebook popper Korona-hjelp-gruppene opp.

Denne uken innførte regjeringen de strengeste tiltakene vi har sett siden 1945. Nå hjelper en hel nasjon hverandre med å bli kvitt viruset – ved å holde seg hjemme og unna folkemengder.

De første resultatene man kan se er at medmenneskeligheten blomstrer: Lærere hjelper hverandre med å få undervisning gjennomført digitalt. Folk tilbyr seg å handle for eldre eller de som sitter i karantene.

Tilbyr hjelp via Facebook

Takket være Facebook har det blitt enklere å nå ut til hverandre, selv om vi sitter i hver vår stue med hver vår mobiltelefon.

Grupper som Korona – hjelp hverandre!Korona – hjelp og bistand til karantenister og andre, og utallige varianter av «Korona-hjelp [stedsnavn]» har poppet opp de siste dagene. Det samme har innlegg om at folk utenfor karantene tilbyr seg å skaffe mat og andre nødvendigheter til de som holder seg inne for å beskytte de svakeste i samfunnet vårt.

Faksimile fra Facebook

Faksimile fra Facebook

I Bergen sitter Beathe Haaland. Hun har startet opp Facebook-gruppen «Corona-hjelp Bergen», forteller Aftenposten i en artikkel.

Silje Hjemdal så venninnen sin legge ut et innlegg på Facebook der hun tilbød seg å hjelpe dem som har behov for det. Da kom hun på ideen om å opprette en gruppe. I skrivende stund har gruppen nesten 10.000 medlemmer.

– Det er mye frykt ute. Folk sitter på hver sin tue, forklarer Haaland til Aftenposten.

I gruppen tilbys det blant annet handling, det gis tips om hva man kan finne på sammen med barn som er hjemme fra stengte skoler, og det bes om hjelp til oversettelse til arabisk, russisk, kurdisk og andre språk, slik at fremmedspråklige naboer og venner kan forstå all informasjon som blir gitt.

Også forskningen baserer seg på dugnad

– Forskningsberedskapen er ikke høy nok i Norge, sier Camilla Stoltenberg til Morgenbladet. – Koronaviruset er ekstra krevende fordi FHI har mindre kapasitet for forskning i slike situasjoner enn de skulle ønske. Nå greier vi heldigvis å mobilisere ved hjelp av engasjement og dugnader.

Les også: – Vi har aldri vært bedre rustet til å kurere dette, sier forsker

Men selv om det kanskje ikke virker slik nå, er verden faktisk langt bedre rustet mot pandemier enn for bare noen år siden. Og det er delvis takket være initiativer fra Norge, i følge Stoltenberg.

Mer om
Lokalt

LES OGSÅ

Annonse

Nå kjøper folk resirkulert IT-utstyr

Leverandøren Refurb.no har toppscore på Trustpilot.

07/03/2020 22:55