Skrevet av KPK i kategorien Lokalt · Sist oppdatert 09/01/2020 12:36

Livsvernprisen 2020

Kristin Clemet får pris for sitt langvarige engasjement

– Opptatt av samvittighetsaspektet ved abortsaken

Kristin Clemet mottar årets Livsvernpris.

LIVSVERNPRISEN

Samfunnsdebattanten Kristin Clemet får Livsvernprisen for 2020 for sitt langvarige engasjement for menneskeverdet.

Det er organisasjonen Menneskeverd som deler ut prisen hvert år og som melder dette.

Prisen blir delt ut mandag 3. februar på Hotel Continental i Oslo med blant andre tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, stortingsrepresentant Stefan Heggelund, VG-redaktør Hanne Skartveit og teologen Eivor Oftestad til stede sammen med Menneskeverds generalsekretær Morten Dahle Stærk.

Langvarig engasjement

I begrunnelsen fra Menneskeverd står det at Clemet får prisen for sitt langvarige engasjement for menneskeverdet. Clemet er daglig leder i den liberale tankesmien Civita og har fartstid både som arbeids- og administrasjonsminister og utdannings- og forskningsminister for Høyre.

Hun var sentral i den såkalte «nye abortdebatten» på 1990-tallet, en debatt som var begrunnet i ny kunnskap om fosteret og bekymring for sorteringssamfunnet. Selv om hun er for såkalt selvbestemt abort, beskriver hun dagens abortlov som «et nødvendig onde». Samtidig har hun vært opptatt av samvittighetsaspektet ved abortsaken.

Hun har blant annet markert motstand mot abortlovens paragraf 2c som omhandler sykdom hos fosteret som selvstendig abortkriterium. Videre har hun tatt til orde for en saklig og respektfull tone i abortdebatten og poengtert at et liberalt demokrati bør fremelske meningsmangfold, beskytte samvittighetsfriheten og respektere mindretallets syn.

– Ikke et ubetinget gode

I 2012 uttalte hun forbauselse over at så mange ser på abortloven som «et uproblematisk og ubetinget gode.»

Les også: Klimasmart jordbruk på misjonsmarken

– Selv ser jeg på loven som et nødvendig onde. Abort er og blir et etisk dilemma, som ingen ennå har «løst». Det er en konflikt mellom to parter, og uansett hva man velger å kalle det – om det er et embryo, en «celleklump», et foster eller en person – så innebærer abort at man tar liv, eller i det minste et spirende liv. Det er mulig det er etisk uproblematisk for noen, men det kan umulig være «feil» å betrakte det som et etisk problem, siteres hun. KPK

Mer om
Lokalt

LES OGSÅ

Annonse

Er du også en av dem som sliter med plager og vonde muskler?

Tusenvis av nordmenn har nå oppdaget suksessproduktet Polarin, som er spesielt utviklet med tanke på friske og sunne muskler.

15/08/2019 15:22