Skrevet av Jarle Sørseth i kategorien Kristenliv, Lokalt · Sist oppdatert 24/06/2019 14:20

Kristen festival på rockemuseum

Skjærgårdsfestivalen er fortsatt en vital festival. – Det er vel bare de store jazzfestivalene og festspillene som slår Skjærgårds på kontinuitet, sier Rockheims prosjektleder Espen Mindrebø.

Festival

Torsdag 20. juni åpnet en utstilling om Skjærgårdsgospel og Skjærgårds Music & Mission Festival i Rockheim galleri.

Rockheim, det nasjonale museet for populærmusikk i Trondheim, åpnet denne uken en egen galleriutstilling om den kristne musikkfestivalen Skjærgårds Music & Mission Festival som tidligere gikk under navnet Skjærgårdsgospel.

Gjennom film, festivalplakater, program og andre gjenstander fortelles historien om festivalen som ble startet av unge entusiaster i Kragerø i 1981, og som ble landets største kristne populærmusikkfestival.

– Det er vel bare de store jazzfestivalene og festspillene som slår Skjærgårds på kontinuitet, sier Rockheims prosjektleder Espen Mindrebø som har forfattet en omfattende sak om festivalens historie på Rockheims hjemmeside.

– Vellykket affære

På den første festivalen i 1981 opptrådte kun norske artister, blant annet Bjørn Eidsvåg og Jan Groth.

Slik så plakaten ut for Skjærgårdsgospels første år i 1981

– Festivalen var i all hovedsak en vellykket affære som de fleste var positive til, og som derfor hadde livets rett i årene fremover, skriver Mindrebø om det første året.

Publikumsoppslutningen var høy og fra det første til det andre året gikk festivalen fra 5-6000 festivaldeltagere fordelt over tre dager til 8000. Men ikke alle var like fornøyd vel og merke.

– NRK-programmet «Flimra» fra desember 1982 viste et langt innslag fra årets festival, og dette gjorde at enkelte satte kirkekaffen i vrangstrupen. I et leserinnlegg i lokalavisa «Kragerø Blad» het det at artister og gjøglere fører vårt folk bort fra Gud og står i den ondes tjeneste – og at de ikke gir plass til Bibelens budskap om bot og omvendelse, skriver Mindrebø.

I hele sommer

I år står navn som Switch Foot, Lecrae, Martin Smith, Hollyn og Samuel Ljungblahd på scenen når festivalen går av stabelen på Risøya i Tvedestrand, 2. til 7. juli.

Galleriutstillingen er en forlengelse av Rockheims store, temporære utstilling Soli Deo Gloria – en utstilling om kristendom og populærmusikk i Norge, som står på Rockheim fram til mai 2020.

På utstillingsåpningen den 20. juni inntok både festivalgründer Tron Mathisen og duoen Gregers Hes scenen. Utstillingen om Skjærgårdsgospel og Skjærgårds Music & Mission Festival vises på Rockheim i hele sommer.

Ingunn Marie Ruud / KPK

Mer om
Kristenliv, Lokalt

LES OGSÅ

Annonse

Er du også en av dem som sliter med plager og vonde muskler?

Tusenvis av nordmenn har nå oppdaget suksessproduktet Polarin, som er spesielt utviklet med tanke på friske og sunne muskler.

15/08/2019 15:22