Skrevet av KPK i kategorien Andakt · Sist oppdatert 06/08/2019 12:12

Andakt

Kjærlighetens forvandler

Asbjørn Kvalbein, Norea Mediemisjon

"Ls Miserables" har blitt filmatisert mange ganger, men er nok mest kjent som musikal på scener verden over.

Andakt

Biskopen i "Les Miserables" gjør noe som får den straffedømte Jean til å måpe. Kanskje har vi noe å lære?

Vær barmhjertige, slik deres Far er barmhjertig. Døm ikke, så skal dere ikke bli dømt. Fordøm ikke, så skal dere ikke bli fordømt. Ettergi, så skal dere få ettergitt. Gi, så skal dere få: Et godt mål, sammenristet, stappet og breddfullt, skal dere få i fanget. For i det målet dere selv måler med, skal det også måles opp til dere.»

Han fortalte dem også en lignelse: «Kan vel en blind lede en blind? Vil ikke begge falle i grøfta? En lærling står ikke over sin mester, men når han er utlært, blir han som sin mester.

Hvorfor ser du flisen i din brors øye, men bjelken i ditt eget øye legger du ikke merke til? Hvordan kan du si til din bror: ‘Bror, la meg ta flisen ut av øyet ditt!’ når du ikke ser bjelken i ditt eget øye? Din hykler! Ta først bjelken ut av ditt eget øye! Da vil du se klart nok til å ta flisen ut av øyet til din bror.

 En av de sterkeste scenene i Victor Hugos Les Miserables er møtet med Jean Valjean, som prøver å bli frigjort i sin personlighet og finne en ny vei for livet. Ingen vil gi noe til den tidligere straffedømte, med unntak av biskopen. Han inviterer Jean hjem, lar ham spise fra fint porselen og dyrt sølvtøy og sender ham til sengs med sine beste lysestaker.

Men fristelsen blir for stor for den innbarkede tyven. Dermed tar han sølvtøyet og løper. Snart etter banker det på biskopens dør. Politiet har tatt tyven og trenger bare biskopens bekreftelse for å kaste ham i fengsel igjen. Men biskopen overrasker alle. Han henter lysestakene og sier til Jean Valjean: «Jeg ga deg disse også. De er også av sølv, og du kan få minst 200 francs for dem. Jeg ville du skulle ha dem. Her, ta dem også».

Jean forstår ikke hvordan han kan bli behandlet slik. En mann har løyet for å redde ham. Den vennlige biskopen svarer: «Jean Valjean, min bror, du tilhører ikke lenger det onde, men det gode. Jeg har kjøpt din sjel for deg. Jeg har trukket den tilbake fra mørke tanker og hatets ånd, og gitt den til Gud.»

Jean forlater biskopens hus som en forvandlet mann, forvandlet av en person som behandlet ham med barmhjertighet.

Jesus har klare utfordringer til våre holdninger og livsstil: «Vær barmhjertige, slik deres Far er barmhjertig. Døm ikke, så skal dere ikke bli dømt … Gi, så skal dere få».

Skal vi da bare godta det onde? Skal vi aldri konfrontere med det som gjorde vondt i første omgang? Jo, kjærligheten ønsker det beste for den som falt. Grenser representerer det gode. Vi trenger et ordnet samfunn. Men barmhjertigheten er sterkest. Det handler ikke om en romantisk, urealistisk kjærlighet, men om den ikke-egoistiske kjærligheten som har Jesus Kristus som forbilde og skaper.

Mer om
Andakt

LES OGSÅ

Annonse

Nå kjøper folk resirkulert IT-utstyr

Leverandøren Refurb.no har toppscore på Trustpilot.

07/03/2020 22:55