Skrevet av Terje Holmedahl i kategorien Verden · Sist oppdatert 13/06/2019 09:54

Kirken i Iran vokser tross forfølgelser

Illustrasjonsbilde

Iran

«Kirken i Iran vokser raskest i verden», kunne vi lese i en artikkel for noen måneder tilbake. Saken viste det seg å være over tre år gammel. Hvordan er det nå, 40 år etter revolusjonen i Iran?

I den opprinnelige artikkelen, delt av nyhetsstedene «Christian News Now» og «The Gospel Coalition» oppsummeres saken slik:
«Forfølgelser truet med å utrydde den lille Kirken i Iran. Isteden har denne Kirken blitt en av de som vokser aller raskest i verden.»

Revolusjonen i 1979

Den muslimske revolusjonen i Iran 11. februar 1979 etablerte et meget strengt muslimsk regime. I de påfølgende to tiår opplevde kristne stor motstand og kraftige forfølgelser. Alle misjonærer ble utvist fra landet, evangelisering ble strengt forbudt, Bibelen på persisk ble bannlyst og etter hvert vanskelig å få tak i, og mange pastorer ble drept. Kirken kom under et kraftig press og mange fryktet at den skulle forsvinne helt.

Det som skjedde var faktisk det motsatte. Til tross for de fiendtlige holdningene fra myndighetene synes iranere å ha blitt det muslimske folket i Midtøsten som er mest åpne for evangeliet.

Hva er årsakene?

«The Gospel Coalition» peker på to viktige faktorer.

  1. For det første har all vold i Islams navn gjort mange desillusjonerte overfor regimet og fått mange iranere til å stille spørsmålstegn ved sin tro som muslimer.
  2. For det andre er det mange kristne iranere som har fortsatt trofast og med frimodighet å dele sin tro på Kristus, i møte med forfølgelsene.

Som en følge av dette er det flere som er blitt kristne i Iran de siste tjue årene  – enn sammenlagt i de 1300 årene som har gått siden Islam kom til Iran. I 1979 regnet en med at det var ca 500 kristne fra muslimsk bakgrunn i landet. I 2015 var det hundretusener, kanskje så mange som en million.

«Operation World», som kartlegger Kirkens utbredelse og utvikling i det enkelte land hevdet i 2015 at Iran kunne være det landet i verden der Kirken vokste raskest. Nummer to var Afganistan!

Ikke bare de kristne

Det er ikke bare kristne som utsettes for forfølgelse, skriver «Article 18» og «Open Doors» i en felles rapport utgitt i år. De kan påvise at også sufiene, en muslimsk gruppering med en avvikende praksis fra vanlig Islam, er utsatt, det samme er Baha’i, Zoroastriene og andre. Det finnes registrerte grupperinger av kristne og andre, slik at myndighetene kan påberope seg å leve i «fredelig sameksistense» med annerledes troende, skriver Mansour Borji. Han arbeider i menneskerettsorganisasjonen «Article 18» og kom til England på nittitallet etter å ha konvertert fra Islam.

Fiender av Islam

De fleste voldelige reaksjonene er mot mennesker som har forlatt Islam. De gis som regel en anledning til å frasi seg sin nye tro når de blir arrestert. De aller fleste får dommer eller blir internert eller forsvinner uten lov og dom. Også i offentligheten kommer det stadig propagande om hvilken samfunnsskade disse fiendene av Islam gjør eller ønsker å gjøre. «Deres mål er å underminere religion i samfunnet,» har Ali Khamenei, landets fremste religiøse leder, uttalt.

Qom Seminary, en institusjon etablert i 1922 for å utdanne religiøse ledere, uttrykker bekymring for utviklingen. De henviser til en rapport som sier at pinsekirken i Tyrkia ikke klarer å ta imot alle dem som kommer fra Iran som flyktninger. Noen er nok ute etter å få et alibi til å få asyl, men svært mange av dem kommer fordi myndighetene har slått ned på husmenighetene deres.

Fjernsynskanalen Sat-7

Terry Ascott er daglig leder i den kristne fjernsynskanalen Sat-7. De har hatt sendinger på farsi siden 2006. Han gjentar det flere hevder: «Iran har en av de raskest voksende kirkene i verden.» Sat7 har støttepartnere i Norge, Det norske Misjonsselskap (NMS), Normisjon og Norea Radiomisjon, i tillegg til det Internasjonale Bibelsselskap, der også det norske er medlem.
Det er stor respons på programmene. Dette fanges opp utenfor Irans grenser. En kvinne ba om å bli kontaktet på «Telegram», en sikker kommunikasjonsapp. «Jeg har sett Jesusfilmen,» skrev hun, «nå vil jeg gjerne lære mer om den kristne tro.»

Gjennom denne appen har Bibeln blitt lastet ned mer enn 60.000 ganger etter at Sat-7 åpnet en chattekanal der i 2015.

Tre vitnesbyrd

«Kamran» var en voldelig mann i Iran som levde av å selge narkotika og våpen.

En dag fikk han et Nytestamente av en venn. Han leste uavbrutt i fem dager – så gav han livet sitt til Jesus. Da familien og vennene hans så hvordan livet hans ble forandret, kom også mange av dem til tro. Nå møtes en husmenighet i Kamrans hus.

«Reza» var mullah, en muslimlærer.

Målet var å bli en «ayatollah», en leder innen Shia-islam. En dag mens han studert på et islamsk seminar i Iran, fant han et Nytestamente, som noen hadde lagt igjen på biblioteket. Av ren nysgjerighet plukket han det opp og begynte å lese. Han ble dypt berørt og «ble forelsket i Jesus», som han sier. I dag arbeider han med å etablere kirker rundt i Iran.

«Fatema» sine første minner var av at hennes brødre voldtok henne.

Da hun var 11, ble hun solgt til ekteskap med en ung narkoman som misbrukte henne og skilte seg fra henne seks år seinere. Da hun kom hjem fortsatte voldtektene og mishandlingen inntil hun bestme seg for å rømme. På gaten hørte hun evangeliet bli forkynt og tok i mot Jesus. Etter en stund ble hun gift md en kristen mann. Sammen med ham fikk hun opplæring i evangelisering og i å etablere kirker. Hun kjente på et kall til å vende tilbake til familien for å forkynne evangeliet. Hele familien hennes gav sine liv til Jesus og den første menigheten de dannet var i hennes eget nabolag.

Mer om
Verden

LES OGSÅ

Annonse

Er du også en av dem som sliter med plager og vonde muskler?

Tusenvis av nordmenn har nå oppdaget suksessproduktet Polarin, som er spesielt utviklet med tanke på friske og sunne muskler.

15/08/2019 15:22