Skrevet av KPK i kategorien Verden · Sist oppdatert 18/02/2020 21:53

Kanskje 1 million nye kristne kinesere i året:

– Kinesiske kristne leser biblene sine i filler

– For kinesere er vennskap viktig, sier Kua Wee Seng som nylig traff sin gamle venn, tidligere generalsekretær Gunnleik Seierstad i Det Norske Bibelselskap, i Oslo til en god samtale.

Bibelbonanza

Mens tallet på kristne i Kina er omdiskutert, står én ting klart: Behovet for bibler er enormt. Det hjelper Norge til med å dekke.

I den store verden er Norge et knøttlite land, men i internasjonalt bibelarbeid er vi store. Derfor er Oslo et opplagt stoppested når Kua Wee Seng i United Bible Societies (UBS) drar til Europa. Han leder det internasjonale bibelselskapets arbeid inn i Kina og pleier stadig forbindelsen til kinesiske kristne.

Norge er viktig

– Den kinesiske kirken trenger hjelp til å spre Guds Ord i landet, sier Wee Seng. Han nøler ikke med å trekke fram Norges viktige rolle i dette arbeidet.

– Både i rene tall og ut fra folketallet, er Norge et svært viktig land i arbeidet med å få trykket bibler i Kina, sier han til Kristelig Pressekontor. Siden 2007 har norske penger finansiert trykking av 5 millioner bibler ved trykkeriet i Nanjing.

Samtidig minner han om hvor lite mange kinesere har å rutte med. Mange som kommer til tro, bor på landsbygda. De er fattige bønder som lever fra hånd til munn. Pengeøkonomien er lite utbredt. Da er det viktig at bibler er så rimelige at folk kan kjøpe dem.

– Derfor setter vi pris på at Bibelselskapet i Norge betaler for papiret vi trykker bibler på, sier Wee Seng som tror de færreste forstår hvor dyrebar Bibelen er for de kristne i Kina.

– En bibel er av stor betydning, sier han og forteller om kvinnen i Manchuria som fikk en bibel og inviterte naboer til å være med å lese fra den. På kort tid kom 200 til tro.

– Ordet ble sådd og falt i god jord. Det viser at Bibelen er den beste misjonæren, sier Wee Seng som også er i Norge for å pleie gamle vennskap.

– For kinesere er vennskap viktig, sier han og hilser hjertelig på en gammel kjenning som kommer inn døra hos Bibelselskapet i Oslo. Gunnleik Seierstad var i flere år generalsekretær for Bibelselskapet, har reist i Kina og vil nå plukke opp tråden fra tidligere møter.

Leses i filler

Behovet for bibler i Kina er stort. Dessuten legger UBS til grunn at det kommer til rundt en million nye kristne årlig. Det innebærer stort behov for nye bibler. Og selv uten denne store veksten, ville bibelbehovet vært stort.

– Alle kristne har ikke bibler, og i tillegg er det kanskje 1,3 milliarder mennesker som ikke har hørt det kristne budskapet. Så det er stor etterspørsel etter bibler. Det er blitt trykt 85 millioner bibler siden 1981 da det ble tillatt å trykke Bibelen, men da er det stadig minst 15 millioner som ikke eier en bibel selv, sier Kua Wee Seng og understreker at de 85 millioner biblene som er trykt, i stor grad er i bruk fortsatt. I Kina blir nesten alle bibler brukt og slitt.

– Kinesiske kristne leser biblene sine i filler, og når de blir riktig gamle, blir de ikke kastet, men levert til bruktmarkeder som selger dem videre, sier Kua Wee Seng.

1 million nye kristne

Han anslår ellers at minst 1 million kinesere blir kristne og døpes hvert år. Dette er basert på offisielle dåpstall. Samtidig vet man at ikke alle som blir kristne, blir døpt med en gang. Derfor regner han med at nettoveksten er på minst 1 million, og de vil ha bibler.

Les også: Har gjenreist 70 skoler i Nepal

– Kinesiske kristne kjøper gjerne flere bibler om gangen. Jeg har sett med egne øyne at noen kjøper ti bibler, ikke for ha for seg selv, men for å dele med andre. Dette er noe kristne i Kina har gjort på eget initiativ. Etter hvert har kirkene også begynt å dele ut bibler planmessig, selv om myndighetene i noen provinser ikke liker det.

Wee Seng vet at bibler ofte gis bort i forbindelse med markeringen av kinesisk nyttår eller når det feires jul.

– Da er mange på reisefot for å møte slektninger, og bibler blir pakket i bagasjen. I flere kirker blir også bibler delt ut, særlig til unge mennesker. Slik er jula blitt ungdommens høytid i Kina. KPK

Mer om
Verden

LES OGSÅ

Annonse

Lag fantastisk Noahs ark-kake

Én hemmelighet gjør det hele så mye enklere:

20/06/2019 22:34