Skrevet av KPK i kategorien Folk · Sist oppdatert 17/09/2020 15:22

I tjeneste for Gud og folk

Kommandørene Knud David og Lisbeth Welander er Frelsesarmeens nye øverste ledere i territoriet Norge, Island og Færøyene.

Norden

De nye øverste lederne av Frelsesarmeen ønsker å følge Guds kall. De fremhever gode medarbeidere og grasrota i organisasjonen og håper de snart får møtt flere av dem.

Den 1. juli overtok ekteparet Lisbeth og Knud David Welander stillingen som øverste ledere for Frelsesarmeens arbeid i Norge, Island og Færøyene etter William Cochrane. Det ble en litt annerledes start på tjenesten enn kommandørene hadde sett for seg.

– Det har vært både spennende og utfordrende å komme inn i en spesiell tid der koronasituasjonen har innflytelse på det meste som skjer, sier Knud til Kristelig Pressekontor.

Han forteller at det fortsatt er mange medarbeidere de ikke har kunnet møte fysisk. Lisbeth legger til at det er et savn.

Fakta

Frelsesarmeen

  • Grunnlagt i England i 1865
  • Opererer i dag i over 130 land
  • Har en militær struktur med et eget militært språk, uniformer og militære titler.
  • Har mottoet Suppe, Såpe, Frelse
  • Frelsesarmeen ble startet i Norge i 1888.
  • Frelsesarmeen Norge er en del av territoriet Norge, Island og Færøyene.
  • Frelsesarmeen i Norge ble offentlig godkjent som eget trossamfunn i 2005 og hadde 1153 tilskuddstellende medlemmer i 2019.

– Selv om de digitale plattformene hjelper oss å holde struktur på møter er jo det relasjonelle en egen dimensjon. Vi blir glade hver gang vi får anledning til å reise ut og møte folk ansikt til ansikt, høre fortellingene om det som skjer i virksomhetene og selv være til stede der det skjer, sier hun.

Ledere for lederne

Kristelig Pressekontor møter de to kommandørene på deres kontor i øverste etasje på Frelsesarmeens hovedkontor i Oslo. Her har de hatt kontor i litt over to måneder, men de har begge to lang fartstid i organisasjonen, både her hjemme og de siste ti årene i tjeneste utenlands. De forteller at Frelsesarmeen har en lang tradisjon for at ektepar jobber sammen.

– Dialog er viktig, ikke bare mellom oss to men også med våre nærmeste medarbeidere, sier Lisbeth.

Kommandørene skryter ofte og mye av Frelsesarmeens fotfolk.

– Det er en veldig bredde i teamene, mye spenstig pågangsmot og kreativ tenking både blant ansatte og frivillige, sier de.

I Frelsesarmeen er det ikke ofte at de øverste lederne er dem som er mest synlige.

– Det er et bevisst valg. Når det gjelder å fronte spesielle saker er det viktig å bruke dem som kjenner materien best. Vi har ikke behov for å være i frontlinjen, men vil spille på og bruke gode medarbeidere. Det er ikke oss det handler om, sier Knud og får støtte fra ektefellen:

– Vår oppgave er å være leder for lederne og det overordnede strategiske perspektiv. Vi skal spille de andre gode.

Fra tjeneste i utlandet

I 2010 dro ekteparet Welander for å tjene i Frelsesarmeen i Manila på Filipinene.

Manila var helt ukjent for oss og vi kom på mange måter dit som en fremmed. Men vi ble godt tatt imot av de lokale lederne i Frelsesarmeen der, sier Lisbeth.

Ekteparet tror oppholdet på Filipinene har økt deres bevissthet rundt hvordan det er å være noen som står utenfor.

– Du ser en annen verden som er så annerledes enn vår lille norske boble. Vi ble tatt med inn i en større virkelighet og fikk se livets harde realiteter, forteller Knud.

Etter to og et halvt år på Filipinene var ekteparet territorialledere i Danmark i halvannet år før de ble beordret til det internasjonale hovedkvarteret i London, hvor de ble i seks år.

I en ny og fremmed setting ser vi enda tydeligere at det er en skjev fordeling, men vi skal ikke glemme at slik urettferdighet også finnes i vårt eget samfunn, sier Lisbeth.

– Det er trist at vi i vårt samfunn ser ut til å miste noe av solidariteten med den andre. Hvis en bare blir opptatt av hva som tjener seg selv, får vi et kaldere samfunn, legger Knud til.

Suppe, såpe og frelse

Å bøte for utenforskap i samfunnet og hjelpe folk til en bedre hverdag er en kjerneoppgave i Frelsesarmeens prosjekter og de nye kommandørene har ingen planer om å endre dette. Men de er opptatt av at arbeidet skal være tydelig forankret i den kristne troen.

– Det er en stadig utfordring at vi må være det vi sier at vi er: En organisasjon og en kirke som har et frelsens budskap og møter menneskelige behov. Vi må kommunisere hva vi tror på og treffe med våre tiltak der hvor nøden sitter, sier Lisbeth.

Ektemannen legger til at det også er viktig at menighetsfelleskapene forblir relevante.

– Hvis vi som organisasjon vil bevare vårt særpreg så forutsetter det også en rekruttering inn til menighetsarbeidet, sier han.

– Vi tror at det kristne budskapet setter mennesker i frihet. Det i seg selv har en verdi for de menneskene vi møter og deres åndelige behov, sier Knud men legger til at kristen tro aldri vil være en betingelse for å få hjelp av Frelsesarmeen.

Les også: Gir innsatte et løft før de møter friheten igjen

Uansett omstendighetene rundt oss har alle enkeltmennesker en uendelig stor og unik verdi gitt av Gud, legger Lisbeth til.

De to kommandørene opplever begge at tjenesten i Frelsesarmeen er et kall fra Gud og de er begge opptatt av at det å bekjenne seg til Jesus Kristus som Herre og frelser får konsekvenser for livet og forholdet til andre mennesker.

– Vår forståelse av vår relasjon til Gud henger sammen med hvordan vi forstår oss selv i forhold til mennesker omkring oss. For meg står det dobbelte kjærlighetsbud veldig sterkt i den forståelsen. Du skal elske Herren din Gud og din neste som deg selv, sier Knud. KPK

Mer om
Folk

LES OGSÅ

Annonse

Lag fantastisk Noahs ark-kake

Én hemmelighet gjør det hele så mye enklere:

20/06/2019 22:34