Skrevet av KPK i kategorien Verden · Sist oppdatert 04/07/2019 12:42

Kirkens Nødhjelp

Hjalp 1,8 millioner mennesker i fjor

Rent vann er en av Kirkens Nødhjelps hovedprioriteringer. I 2018 fikk 1,5 millioner mennesker tilgang til rent drikkevann gjennom organisasjonens arbeid.

Nødhjelp

Kirkens Nødhjelp jobber i flere av verdens mest alvorlige humanitære kriser og har de siste tre årene i snitt gitt livreddende nødhjelp til 1,8 millioner mennesker i året.

– Vi ser at vårt arbeid med vann, sanitær og hygiene bidrar til å redde flere tusen liv, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Dagfinn Høybråten i en pressemelding.

I perioden 2016–2018 har Kirkens Nødhjelp gitt nødhjelp til 5,4 millioner mennesker.

Klimaendringer og tørke

– Noen av de største humanitære utfordringene verden står overfor nå er knyttet til klimaendringer, som tørken i Øst-Afrika. 2018 var et år der konsekvensene av klimaendringer var enda tydeligere, og igjen ble det klart hvordan de fattigste menneskene er de mest utsatte, sier han.

I noen av områdene de arbeider i Øst-Afrika har det ikke regnet på over fire år. Dette fører blant annet til at brønner tørker ut, at vannet blir skittent og saltholdig samt mangel på mat.

Gir resultater

Det langsiktige utviklingsarbeidet har ifølge KN gitt resultater. Organisasjonen kan vise til at totalt 1,5 millioner mennesker fikk tilgang til rent vann i 2018. Samtidig fikk over 214.000 mennesker tilgang til et trygt toalett, og over en halv million mennesker fikk hygieneopplæring.

– Som ny generalsekretær kan jeg ikke ta æren for resultatene som Kirkens Nødhjelp oppnådde i fjor. Likevel føler jeg meg stolt og ydmyk over å representere en organisasjon som er i stand til å tilpasse seg en verden i rask endring, og alltid med sikte på å utføre vårt viktige oppdrag: Å redde liv og bekjempe urettferdighet, sier Høybråten.

Ber om mer penger

Syv statsråder fra fem departementer lanserte i juni en ny handlingsplan der de varsler tøffere innsats mot global sult. Kirkens Nødhjelp har likevel ikke fått positiv respons når de har bedt om økte midler til den pågående mat-krisen.

– Det er flott at regjeringen som første land i verden har lansert en bred strategi for å bekjempe sult, men det er avgjørende at strategien blir fulgt opp med konkret handling i form av økonomiske midler, sier Høybråten.

Les også saken om da Dagfinn fikk jobben som generalsekretær

Med flere midler mener Kirkens Nødhjelp at de kan trappe opp innsatsen i Etiopia, Sør-Sudan og Somalia der de alt er til stede. Dette er blant de landene som er hardest rammet av tørken. Organisasjonen har startet opp en innsamling i Norge øremerket dette formålet.

Fortsatt kan vi redde liv, men da må vi skalere opp innsatsen i regionen. I de hardest rammede områdene er det akutt behov for matvarehjelp og tilførsel av vann. Det er enklere, rimeligere og mer humant å forebygge en stor katastrofe enn å gå inn etter at katastrofen er et faktum, sier Høybråten.

(KPK)

Mer om
Verden

LES OGSÅ

Annonse

Lag fantastisk Noahs ark-kake

Én hemmelighet gjør det hele så mye enklere:

20/06/2019 22:34