Skrevet av KPK i kategorien Kristenliv · Sist oppdatert 06/09/2019 11:59

Ny plate:

Har skrevet sanger om de 10 bud

Tore Thomassen håper platen med utgangspunkt i de ti bud kan hjelpe lyttere til å reflektere mer over budene som han kaller en livskontrakt med Gud.

Ny plate

Tore Thomassen tror vi trenger en renessanse for de ti bud, som han mener får altfor lite oppmerksomhet. Hans nye album er en refleksjon over dem.

Tekstforfatter, komponist og musiker Tore Thomassen opplevde selv å få en ny interesse for de ti bud da han besøkte munkeøya Athos sør for Thessaloniki i fjor sommer. Her la en av øyas 1 600 munker armen rundt skulderen hans og sa «så lenge vi har Kristus og de ti bud felles, er vi brødre.»

– Det fikk meg til å tenke. Når nevnte noen sist de ti bud til meg? Jeg tror ikke jeg hadde tenkt nøye på dem siden jeg var konfirmant, sier 64-åringen til Kristelig Pressekontor.

Vi møter artisten i septembersola på slottsplassen i Oslo, omgitt av turister og guider med og uten segway-kjøretøy under bena. I fjor høst brukte Thomassen mye tid på å tenke gjennom de ti bud og hva de betyr for våre liv.

– De er jo en grunnstein i troen sammen med Kristus og tilgivelsen. Budene er livskontrakten vi har inngått med Gud og det er synd at de blir så neglisjert. Hvis ingen holder dem høyt forsvinner de ut av synsfeltet. Slik var det i alle fall for meg. Vi trenger en renessanse for budene, sier han og viser fram capsen sin fra skatemerket Renaissance.

Ti bud, ti sanger

Den nye plata, som har fått navnet 10, har ti sanger med utgangspunkt i hvert sitt bud. Thomassen er klar over at budene ofte kan oppfattes som noe negativt med alle sine «du skal ikke»-formuleringer og at man fort kan bli oppfattet som moralist om man setter søkelyset på dem.

– Men det er jo veien etter du har fått budet som er interessant. Hvis du ikke skal bryte ekteskapet, hva betyr det da for livet du lever? For meg ble sang nummer seks er en kjærlighetssang om trofasthet, sier han.

For det syvende budet, du skal ikke stjele, reflekterer Thomassen rundt hva det vil si å stjele i verdenen vi lever i.

– I Vesten lever vi i et system som stjeler hver dag. I mange hundre år har vi lent oss hardt innover resten av verden, sier han.

Sang om demens

I sang nummer fire, kalt Hedre min mor, synger Thomassen til sin egen demente mor.

– Det er så lett at visse faser i livet frarøves verdi, men vi skal ære våre foreldre på en sunn måte hele livet. Derfor ble det en sang om demens, som min mor var veldig langt inne i på slutten, forteller Thomassen.

En av strofene i et vers lyder «ta imot min siste kjærlighet».

– Demente har også kjærlighet å gi og de trenger også kjærlighet.

Løfte blikket

Thomassen tror de ti bud kan hjelpe kristne til å løfte blikket og se mer av den store sammenhengen man står i.

– Jeg føler at det kristne utrykket i Norge og det å være disippel kan få et litt nærsynt perspektiv. Vi tenker ofte litt for lite om livet vårt.

For ham er tro først og fremst relasjon.

– Tro er ikke et saksforhold som skal forklares. Det handler om å praktisere en relasjon. Kristentro i Norge blir ofte for mye meninger om kristendom og for lite praksis. Meningene overskygger ofte trospraksisen, sier artisten som forteller at han både blir beskylt for å være for lite presis og for forkynnende.

Sant og ekte

Thomassen håper tekstutrykket på den nye plata kan utløse en refleksjon hos lytterne.

– Gud ga oss en livskontrakt. Det er synd at vi bare skynder oss videre, går oss vill og blir for nærsynte. Da ser vi ikke hvor stort og rikt livet er, sier han.

Han tror man ofte blir for opptatt av løsninger og å ha det best mulig.

– Som kristen går ikke livet ut på å ha det bra. Poenget og målet er ikke balanse i følelseslivet, men å leve sant og ekte, sier Thomassen med ettertrykk.

– Det blir for mye feelgood, sier han mens turistene rundt oss triller videre på sin segway-tur.

Tuba, ikke trommer og bass

«10» er Thomassens 17. album og for aller første gang har han hverken med trommer eller bass. Også gitaren får mindre plass enn før.

– Denne plata har i stedet blant annet seks ulike blåseinstrumenter, der tubaen er et grunnelement. Tubaen er ikke akkurat det mest brukte instrumentet i kristne sammenhenger, ler visesangeren.

Blåseinstrumentene (tuba, flygelhorn, trompet, trombone, sopransax og tenorsax) er det Lars Andreas Haug som trakterer mens Rasmus Solem spiller piano, harmonium, gitar, klapp og melodika og Kjell Åge Stoveland spiller bratsj. Thomassen selv står for gitar, ukulele og klapp i tillegg til vokal.

– Denne gangen har jeg brukt så lite gitar som mulig og har ikke noe av det vante å støtte meg på. Jeg håper lyttere sitter igjen med noe forfriskende og nytt, sier Thomassen som skryter mye av de andre musikerne han har med seg.

Se også den utrolige videoen av gutten som vant en talentkonkurranse på TV … med en lovsang

– De løftet det ut og satte det inn i et kraftfullt og samtidig forsiktig utrykk. Det har jeg jaktet på hele livet. Det er gøy å være 64 år og likevel komme med noe nytt og spennende, sier Thomassen, som ikke har tenkt å bli pensjonist med det første.

Nå står flere konserter på programmet framover.

– Så lenge folk spør etter meg svarer jeg ja. Så høsten er full og arbeiderne små, ler han

 (KPK)

Mer om
Kristenliv

LES OGSÅ

Annonse

Lag fantastisk Noahs ark-kake

Én hemmelighet gjør det hele så mye enklere:

20/06/2019 22:34