Skrevet av Jonas Hoff i kategorien Positive nyheter · Sist oppdatert 08/03/2020 22:24

Noen gladnyheter om koronaviruset:

– Vi har aldri vært bedre rustet til å kurere dette, sier forsker

Desinfeksjon av en tbane i Teheran

Korona

Covid-19-viruset herjer i nyhetene. Men alt er ikke svart. Forskere mener vi er bedre rustet enn noen gang, både til å forstå og til å kjempe mot det nye viruset.

– Vi er virkelig på et veldig spennende punkt akkurat nå, sier Emma Hodcroft, molekylær epidemiolog ved universitetet i Basel i Sveits i et intervju med Boston Globe. I motsetning til tradisjonelle epidemiologer, som overvåker når og hvor syke pasienter dukker opp, kan molekylære epidemiologer spore sykdom ved å overvåke genene i selve viruset.

Emma er en del av teamet bak Nextstrain, en åpen, online plattform som oppdager hvordan sykdommer utvikler seg i sanntid. Teamet har arbeidet med virus inkludert influensa, Zika og Ebola. De siste månedene har de lagt vekt på å studere det nye coronavirus som forårsaker Covid-19.

Nyere teknologiske fremskritt har gjort denne typen raske detektivarbeider mulig. Genetisk sekvensering av høy kvalitet har blitt raskere, billigere og lettere tilgjengelig de siste årene. Kreftene til datamaskinene (som hjelper forskerne) har også økt.

Gode nyheter

Midt i de skumle nyhetssakene finnes det lyspunkter. Verdens Gang har laget en liste med gode nyheter om viruset:

  • Få bli alvorlig syke
  • Få dør
  • Få barn blir smittet
  • Ingen blir alvorlig syke i Norge
  • en vaksine mot viruset har allerede blitt sendt til testing på mennesker
  • Reiseforsikringer dekker avbestillinger til utsatte områder
  • Korona er mindre farlig enn SARS og MERS
Forsker skraper

Forsker Emma Hodcroft er glad hun har mye å jobbe utfra.

Korona er enkelt å forebygge

Man kan med enkle tiltak redusere risikoen for dråpesmitte. God hoste- og håndhygiene reduserer risikoen for å få luftvesinfeksjoner, inkludert infeksjoner med koronavirus, ifølge FHI.

– Vi har aldri hatt, i noen form for utbrudd, så mye informasjon på et relativt tidlig stadium, sier Emma Hodcroft. – Og det setter oss mennesker i en unik posisjon mot vår siste virale fiende. Vi har virkelig en enestående evne til å utnytte alt dette og bruke det på måter vi ikke kunne ha forestilt oss for noen år siden.

Og om ikke noe annet hadde vært gode nyheter:

Det nye koronaviruset har ført til et kraftig fall i Kinas klimagassutslipp.

LES OGSÅ

Annonse

Lag fantastisk Noahs ark-kake

Én hemmelighet gjør det hele så mye enklere:

20/06/2019 22:34