Skrevet av Terje Holmedahl i kategorien Verden · Sist oppdatert 10/06/2019 18:07

Vellykket krisehjelp:

Har gjenreist 70 skoler i Nepal

Her er Bjørn Ødegaard sammen med en lokal medarbeider i en av de nybyggede skolene. De nye skolebygningene er jordskjelvsikre.

Nepal og Møre

Bjørn Ødagaard er en av dem som har samlet inn penger til HimalPartner for å hjelpe mennesker i Nepal etter jordskjelvet i 2015. Nylig dro han selv til Dhading distrikt for å se resultatene av arbeidet.

Den 25. april 2015 er en dag ingen i Nepal vil glemme. Like før klokken tolv på formiddagen rammet det kraftigste jordskjelvet siden 1934. Episenteret var like øst for Gorkha og skjelvet ble målt til 7.8 på Richters skala. Nærmere 9.000 mennesker mistet livet og 22.000 mennesker ble skadet. Hvor mange som mistet hjemmene sine eller led andre tap, er det ingen som vet. Svært mange overlevere våget ikke å sove i husene sine på lange tider pga frykt for etterskjelv.

Lørdag er fridag i Nepal. Vi våger ikke tenke på hvor mange barn som ville dødd om de hadde vært på skolen; mange skoler ser ut til å ha vært dårlig bygd, for svært mange av dem ble ødelagt.

Dårlig oppfølging

Den nepalske hær og andre offentlige institusjoner gjorde en heltemessig innsats de første døgnene etter katastrofen, men gjenoppbyggingen har tatt uendelig lang tid. Mange fattige som mistet hjemmene sine, har fått dårlig hjelp til gjenoppbygging og blitt møtt av mange byråkratiske hindringer.

Sammen med flere kristne organisasjoner har HimalPartner bidratt til å bygge opp igjen skoler i Dhading distrikt, et område som var hardt rammet, og der United Mission to Nepal har gode og pålitelige kontakter. Bjørn Ødegaard og Himalaya Møre har ledet an i innsamlingen til dette gjennom aksjonen «Gi jernet». Han rapporterer om gode møter med mange av de viktigste aktørene i gjenoppbyggingsarbeidet HimalPartner har vært involvert i.

– 70 gjenreiste skoler står ferdig i Dhading fylke. Mange landsbyer har også fått sanitæranlegg, rent drikkevann, trygge broer, skolebøker, lærerkurs og allmenn folkeopplysning, skriver Ødegaard i sin rapport.

Utviklingsarbeid i Lapa

Han er imponert over Silas i organisasjonen HIMS, som har kontor i Dhading Besi, en fjellby i Dhading distrikt med rundt 20.000 innbyggere. Silas er pastorsønn, av Tamang-folket og har fulgt utviklingen i Lapa, en landsbyutviklings­organisasjon, fra de var nærmest en røverbande til de nå er en flokk velorganiserte «haugianere», – idealistiske kristne som vil skape utvikling. Silas startet opp HIMS, en bedrift som ansetter bærere, murere, tømrere, rørleggere og bidrar til pedagogisk utvikling innenfor Lapa.

Bygger med egne hender og får eierskap

United Mission to Nepal er en paraplyorganisasjon, der også HimalPartner er medlem. De har hovedansvar for gjenoppbyggingsarbeidet; de bestemmer utbygging, setter standarder og lønner kontraktører. HimalPartner får være med og bidra til dette viktige arbeidet.

– Silas og fjellfolket bygger med egne hender. Slik får de stolthet og eierskap, sier Bjørn Ødegaard. – Det er det viktigste.

Barna er nok de som er aller mest fornøyde med å ha fått nye, trygge skoler. Foto: Himalpartner

I Dhading, mindre enn ti mil fra episenteret av jordskjelvet, fikk United Mission to Nepal oppdraget å bygge opp igjen skoler og infrastruktur. De fikk tildelt 7–8 kommuner, med et samlet budsjett for gjenreisingen på 70 millioner kroner. HimalPartner har påtatt seg å bygge opp igjen syv skoler i fjellbygda Lapa. Noen av skolene er ferdigstilt. Det er skoler for elever fra tre år til 15, noen til de er 17.

– Det er stas å se hvordan barna fryder seg over de nye skolehusene sine, sier Bjørn Ødegaard, som tenker seg tilbake til høsten for å lage reportasjer fra arbeidet. Bjørn er veldig takknemlig og stolt over det han ser.

Mer om
Verden

LES OGSÅ

Annonse

Er du også en av dem som sliter med plager og vonde muskler?

Tusenvis av nordmenn har nå oppdaget suksessproduktet Polarin, som er spesielt utviklet med tanke på friske og sunne muskler.

15/08/2019 15:22