Skrevet av KPK i kategorien Andakt · Sist oppdatert 29/12/2019 08:00

Andakt:

Flukten til Egypt

Romjulssøndag, 29. desember, 2019

Prekentekst: Matt 2,13-15

Da de var dratt bort, viste Herrens engel seg for Josef i en drøm og sa: «Stå opp, ta med deg barnet og barnets mor og flykt til Egypt, og bli der til jeg sier fra! For Herodes kommer til å lete etter barnet for å drepe det.» Han sto da opp, tok barnet og moren med seg og dro samme natt av sted til Egypt. Der ble han til Herodes var død. Slik skulle det ordet oppfylles som Herren har talt gjennom profeten:
Fra Egypt kalte jeg min sønn.

Den er så skjør denne frelsesplanen Gud har. Det kan briste og det kan bære. Hva er det Gud prøver å formidle til oss ved den sårbare starten Jesus får?

En mor som er for ung og ugift når hun bli gravid. En mann som stiller opp for Maria og tar ansvar for mor og barn. Fattige reisende uten ordentlig tak over hodet når fødselen kommer. Gud som har all verdens makt, og så lar han inkarnasjonen skje i så enkle kår, og på så farefylt vis. Førstegangsfødende med nødfødsel i stallen, gjetere med sauer som de første besøkende, vismenn fra hedenske folk på visitt med gaver som må ha sett malplasserte ut foran det lille barnet; gull – en konge verdig. Røkelse – for Gudstilbelsen. Myrra – til salving for den døde.

De vise menn drar hjemover etter visitten, og den lille familien sovner antakelig utslitt etter det svært uventede besøket. Så vekkes de brått og må flykte for å redde livet til Marias og Guds sønn. Lille Jesus, forfulgt og dødsdømt fra fødselen av. Farefylt flukt til Egypt, og sine første leveår i usikkerhet. Hva er dette? Er dette starten på de gode nyhetene om at Guds rike er kommet nær, at Ordet er blitt menneske og at det har tatt bolig blant oss?

Det er nettopp det det er. Jesus er i sitt vesen forenet med det skjøre livet, med de fordrevne og forfulgte, de slitne og de uerfarne. Han vet hva det vil si. Han har erfart det, han har kjent det på kroppen. Han er nær.

««Han var i Guds skikkelse og så det ikke som et rov å være Gud lik, men ga avkall på sitt eget, tok på seg tjenerskikkelse og ble mennesker lik. Da han sto fram som menneske, fornedret han seg selv og ble lydig til døden». Fil 2,6-8.

Det brast og det bar.

Mer om
Andakt

LES OGSÅ

Annonse

Nå kjøper folk resirkulert IT-utstyr

Leverandøren Refurb.no har toppscore på Trustpilot.

07/03/2020 22:55