Skrevet av KPK i kategorien Kristenliv · Sist oppdatert 05/02/2020 21:28

Bare Bibelen selger bedre enn denne boka

– Jeg synes jo det er ganske artig at det er nesten bare Bibelen som slår «rådsbibelen» sier, kommunikasjonsdirektør Trygve Jordheim i KA. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

Litteratur

Bibelen er en bestselger, men høyt på salgslistene kommer også noe så prosaisk som Håndbok for menighetsråd og kirkelige fellesråd. Det forbløffer utgiverne.

De trodde tiden var moden for full digital satsing og for å droppe den trykte utgaven av håndboka som har kommet i mange utgaver siden 1970. Nå måtte det vel være tid for nettbaserte løsninger. Men den gang ei.

Håndboka som er i flittig bruk av medlemmer i menighets- og fellesråd i Den norske kirke, utgis i fellesskap av Kirkerådet og KA som er arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter. Og den har solgt som varmt hvetebrød.

Forbløffet

En rundspørring blant landets kirkeverger førte til forbløffelse og fikk utgiverne til å snu.

– Før fjorårets utgivelse spurte vi kirkevergene om hvilken løsning de foretrakk. To av tre svarte at de ville ha tilgang til håndboka både i trykt form og på PDF. Bare 20 prosent ønsket kun PDF, sier Trygve Jordheim, kommunikasjonsdirektør i KA.

– Jeg synes jo det er ganske artig at det trolig bare er Bibelen som slår «rådsbibelen», sier han smilende til Kristelig Pressekontor.

Bibelsalget i Norge oversteg i fjor 60.000 eksemplarer. I tillegg selger bibelleseplaner ganske godt. Ellers er det få kristne bøker som har salgstall med mer enn tre sifre, for ikke å snakke om fire.

At en håndbok for menighetsrådsmedlemmer skulle få salgstall på 10.000 eksemplarer, overrasker stort.

– Vi trodde papirtida var ute for denne håndboka, men vi kunne ha solgt enda flere bøker. På sommeren trykte vi først 9.000 eksemplarer, sånn for sikkerhets skyld. Mange var skeptiske til at vi ville få solgt så mange. Da lageret ble tomt et stykke ut på høsten, trykte vi 1.000 til. Nå har vi solgt rubbel og bit. Det var vel bare Karsten Isachsen i glanstiden som kunne slå i bordet med 10.000 solgte av samme tittel i løpet av et kalenderår? mener Jordheim.

Han legger til at håndboka i PDF-format ligger helt gratis på nett. Men medlemmene av norske menighets- og fellesråd vil åpenbart ikke bare ha håndboka for hånden, men i hånda – selv om det koster dem 200 kroner pr. eksemplar.

Trauste telemarkinger

Når KPK spør hva forklaringen kan være på papirbokas standhaftighet, viser Jordheim til noen av svarene fra kirkevergene.

«Jeg tror i realiteten flere synes det er enklere å lese sånne lengre publikasjoner på print og ikke digitalt.»

«Ei bok vil være et oppslagsverk på en annen måte enn en pdf-fil. Jeg antar at sjansen for at innholdet blir lest, er større i ei bok enn digitalt.»

«Me telemarkingar er litt trauste og gamaldagse, så da er det godt å ha ei bok å halde i.»

KA spurte også fellesrådslederne, og blant dem ville litt flere, en av tre, ha boka bare på PDF.

Her er noen flere svar som KA fikk:

«Greit med ei bok der du kan ha notater lett tilgjengelig på møter.»

«Mange vil foretrekke en trykt bok fordi det er lettere å legge inn merker slik at det er greiere å bla mellom avsnitt/krysshenvisninger. I tillegg er det lettere å gjøre notater i en trykt bok.»

«En del yngre synes det er greit med kun digitalt, men min erfaring fra standardarbeid er at det ofte er raskere og enklere å bla i en papirutgave.»

«En bok er lettere å ha med seg og tilgjengelig til enhver tid. Man kan også sette merker i boka.»

Formaliteter og paragrafer

– Dette er jo en ikke en bok du leser og setter bort. Den har heller ikke så mange litterære verdier, men handler mye om formaliteter og paragrafer, sier Jordheim.

Han tror ikke at medlemmer av norske menighets- og fellesråd generelt er digitale sinker, men at dette er en type publikasjon som egner seg godt for papir med eselører og slitt innbinding.

Les også: Bibelen bestselger i lydbokformat

Videre peker han på at kravene til profesjonalisert styring lenge har økt i kirkelig sektor.

– Det er viktig å vite hva man driver med når man sitter i kirkelige råd. For eksempel har man jo brått arbeidsgiveransvar når man sitter i et kirkelig fellesråd og skal ta vare på kirker og gravplasser. Da er det viktig å gjøre en ordentlig profesjonell jobb, og da er håndboka til god hjelp, sier han. KPK

Mer om
Kristenliv

LES OGSÅ

Annonse

Er du også en av dem som sliter med plager og vonde muskler?

Tusenvis av nordmenn har nå oppdaget suksessproduktet Polarin, som er spesielt utviklet med tanke på friske og sunne muskler.

15/08/2019 15:22