Skrevet av Jarle Sørseth i kategorien Verden · Sist oppdatert 09/05/2019 07:28

Asia Bibi ute av Pakistan

Asia Bibi er kristen og ble derfor anklaget for blasfemi av pakistanske myndigheter i 2009. Hun ble dømt til dødsstraff året etter.

Pakistan

Den frikjente kristne kvinnen er endelig i frihet i Canada etter ti år i fengsel og ni år med dødsdom for blasfemi i hjemlandet.

Det er Asia Bibis advokat Saif ul-Mulook som bekrefter overfor CNN at hun har kommet seg til Canada der barna hennes har ventet på henne.

Den kristne tobarnsmoren ble anklaget for blasfemi i 2009 og dømt til dødsstraff året etter. I oktober i fjor ble kvinnen frikjent av pakistansk høyesterett, noe som førte til voldsomme opptøyer i Pakistan. Ekstremistene truet både Asia Bibi og høyesterettsdommerne som frikjente henne på livet.

Etter frikjennelsen har Bibi levd under beskyttelse på flere hemmelige adresser i Pakistan før hun nå har kommet seg ut av landet.

Også pakistanske tjenestemenn bekrefter at Asia Bibi har forlatt Pakistan.

– Asia Bibi har forlatt landet. Hun er en fri person og reiste etter egen vilje, sier en kilde i Utenriksdepartementet til den pakistanske nettavisen dawn.com.

 

Glede og lettelse

Generalsekretær Ed Brown i Stefanusalliansen sier at dette er utrolig gode nyheter.

– Asia Bibi har sittet ti år i fengsel og ni år med en dødsdom. Vi er utrolig glade for at hun nå er ute av Pakistan. Det er også en lettelse, sier Brown i en artikkel på organisasjonens hjemmesider.

Stefanusalliansen har samarbeidet med personer og organisasjoner i Pakistan som har bistått Asia Bibi i flere år.

– Saken har opptatt oss så lenge. Vi er glad for at Pakistans høyesterett stod opp for viktige rettsprinsipper og frifant henne, tross hardt press. Vi er også glad for at Pakistans myndigheter har tatt vare på sikkerheten hennes i landet og nå latt henne dra, sier Brown.

Frykter represalier mot kristne

Generalsekretæren håper nyheten om utreisen ikke skaper nye opptøyer.

– Det er for tidlig å si hva konsekvensene blir for pakistanske kristne. Vi får håpe at stemningen har roet seg, og at Bibis utreise ikke fører til represalier mot kristne, sier Ed Brown.

Bibis advokat Saif ul-Mulook mener protestene og dødstruslene etter Bibis frifinnelse ikke er representativt for holdningen til flertallet av Pakistans befolkning, men har sitt utspring i en liten gruppe ekstremister.

– De er små, men svært høylytte og voldelige. De kaller seg muslimer, men jeg vil ikke si at de er det, sa han til Kristelig Pressekontor da han gjestet Norge i februar.

KPK

Mer om
Verden

LES OGSÅ

Annonse

Er du også en av dem som sliter med plager og vonde muskler?

Tusenvis av nordmenn har nå oppdaget suksessproduktet Polarin, som er spesielt utviklet med tanke på friske og sunne muskler.

15/08/2019 15:22