Skrevet av KPK i kategorien Kristenliv · Sist oppdatert 08/09/2020 15:05

Animerte bibelfilmer kommer på norsk

Generalsekretær Karl-Johan Kjøde har sittet i førersetet i arbeidet med å få animert og oversatt videoene fra The Bible Project til norsk.

Evangelisering

De etterspurte video-snuttene fra The Bible Project er sett av millioner. Nå kommer de på norsk. Med det går noe som har vært en drøm for mange i lang tid, i oppfyllelse.

The Bible Project – Bibelprosjektet – beskrives av Det Norske Bibelselskap som en «anerkjent bibelsk ressursbank». Det handler om korte animerte filmer av 5-10 minutters lengde. De presenterer og forklarer ulike viktige bibelske begreper og personer.

Dette skjer «med høy faglig og kunstnerisk kvalitet», står det i en pressemelding fra Bibelselskapet. De samarbeider med Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget) om å få ut norske versjoner av filmene.

Materialet er utviklet av et idealistisk animasjonsstudio i Portland på USAs vestkyst. De har hatt mange henvendelser fra Norge med tanke på publisering av filmene i norsk versjon, og i løpet av neste år blir dette virkelighet.

Filmene ligger ute på YouTube, men er også å finne på nettstedet bibleproject.com – og vil også bli å finne på egen ressursside på Bibelselskapets nettsted bibel.no. Der ligger det allerede en introduksjonsfilm.

FAKTA

The Bible Project

  • The Bible Project er utviklet av et idealistisk animasjonsstudio i Portland i USA som lager korte filmer med bibelsk materiale.
  • Bibelselskapet ved Helene Fagervik og Verdiverkstedet AS ved Joakim Skavern har sentrale roller i samarbeidet med The Bible Project i Portland.
  • Filmene blir re-animert av profesjonelle folk slik at de får en god norsk form. Både tekst og bilde, lyd og narrativ blir på norsk.
  • Det er allerede samlet inn en god del penger til prosjektet. Målet er 2,5 millioner kroner.

Gjør Bibelen levende

Målet med prosjektet er å levendegjøre Bibelens store fortelling og formidle kunnskap og inspirasjon i møte med tekstene, sier Paul Erik Wirgenes som er generalsekretær i Bibelselskapet i en pressemelding.

Siden starten i 2014 har The Bible Project formidlet bibelhistoriene på en ny måte, med fortellingen om Jesus i sentrum. Det er laget mer enn 140 videoer, og millioner av brukere har sett dem. De er preget av en knapp fortellerstil, men formidler likevel gode doser teologisk innsikt og språklige poenger fra grunntekstene på hebraisk og gresk. Dermed er dette noe for flere aldersgrupper og ulike segmenter i og utenfor kristne kretser.

Les også: Får bønner og kirkesvar fra smarthøytaler

Felleskristelig

Etter at flere norske aktører har vært i kontakt med The Bible Project for å få animert og oversatt materialet til norsk, er det et felleskirkelig samarbeid med Laget og Bibelselskapet i spissen som de siste månedene har fått det hele i havn.

Generalsekretær Karl-Johan Kjøde har sittet i førersetet. Noe av det som gjorde at amerikanerne vendte tommelen opp, var at kostnadene dekkes gjennom crowd funding, på norsk kalt folkefinansiering. I løpet av sommeren er det kommet inn omkring 1,8 millioner kroner på denne måten. Det trengs 2,5 millioner.

Bibelselskapet skal ha den koordinerende rollen i prosjektet og gi råd i oversettelsesarbeidet. Generalsekretær Wirgenes legger vekt på Bibelselskapets økumeniske bredde og håper prosjektet skal framelske økt bibelbruk.

Bibelbrukskonsulent Hans Johan Sagrusten er knyttet til prosjektet som språkrådgiver og teologisk konsulent, noe han har lang erfaring med fra tidligere oversettelsesarbeid. Han har også jobbet med både med tegneserier og animasjon.

Bibelselskapet vil også stå for koordineringen av den videre pengeinnsamlingen. 73 videoer er planlagt publisert på norsk.

Les også: Slik har du aldri sett bibelfortellingene!

Gratis

For mange i Norge er materialet allerede godt kjent, men Bibelselskapet ser filmene som viktige i strategien med å spre det bibelske budskapet enda videre ut. Fornorskingen krever en del økonomisk, men videoen vil være gratis for alle som ønsker å bruke dem. Organisasjonene bak tror de vil egne seg godt til bibelgrupper, som innslag i forkynnelse i kirker og forsamlingslokaler, eller som bibelleseplan. De er ment å fungere for alle aldersgrupper.

– Vi håper at videoene også kan bli en ressurs for norsk skole. De er undervisende og informative, uten å bli forkynnende. Derfor tror vi mange lærere vil kunne bruke dem, sier Wirgenes som mener The Bible Project passer som hånd i hanske inn i Bibelselskapets digitale satsing. KPK

Mer om
Kristenliv

LES OGSÅ

Annonse

Nå kjøper folk resirkulert IT-utstyr

Leverandøren Refurb.no har toppscore på Trustpilot.

07/03/2020 22:55